Miten luodaan parempaa fiilistä työpaikalla?
Turvallinen tunneilmapiiri sitouttaa
Tunteiden merkitystä työelämässä on vähätelty pitkään suomalaisessa suorituskeskeisessä työkulttuurissa. Tunteet ovat kuitenkin keskeinen osa ihmistä, eikä niitä voi eriyttää työminän ja arkiminän välillä.
Jokaisella meistä on tunteita, jotka vaikuttavat päätöksiimme ja käytökseemme. Eezy Flown kehitysjohtaja, Markku ”Make” Silventoinen, avasi tunteiden anatomiaa työelämän näkökulmasta FlowTalk-webinaarissa Tunne on kokijalleen totta.
Tunteet ja niiden vaikutus ihmisten käyttäytymiseen ovat olleet kasvavan kiinnostuksen kohteena monissa organisaatioissa. Tunnetaidot ovat tärkeä osa johtamista, ja johtajilla on keskeinen rooli ja vastuu organisaation oikeanlaisen tunneilmapiirin luomisessa. Kun työntekijät kokevat positiivisia tunteita työympäristössään, he ovat todennäköisemmin motivoituneita ja sitoutuneita työhönsä. Heidän tuottavuutensa kasvaa, ja lisäksi he ovat vähemmän alttiita stressille ja uupumukselle. Tunnetaitojen ja tietoisen vuorovaikutuksen avulla johtajat voivat edistää työhyvinvointia, ja sitä kautta koko organisaation menestystä.
Parempaa vuorovaikutusta
Tunteiden anatomiaa ollaan tutkittu vuosikymmenten ajan. Tunnereaktiot syntyvät monimutkaisessa vuorovaikutuksessa aivojen ja kehon välillä. Niiden syntyyn vaikuttavat monet tekijät, kuten aistihavainnot, muistot, kognitiiviset prosessit ja biologiset reaktiot. Kun opimme tiedostamaan omat tunteemme, voimme paremmin hallita niiden vaikutusta toimintaamme ja kehittää vuorovaikutustamme. Esimerkiksi, jos tunnemme turhautumista tiimipalaverissa, voimme pysähtyä hetkeksi ja pohtia, miksi tunnemme näin. Onko se tilanteen syy vai ehkä oma tulkintamme? Jokainen meistä on vastuussa omasta käytöksestään ja siitä, minkälaista ilmapiiriä luomme esihenkilönä, tiimin jäsenenä sekä työkaverina. Parempaa vuorovaikutusta voi opetella jatkuvasti, ja joskus se vaatii syventymistä omien tunteiden tiedostamiseen.
Alla Maken webinaaritallenne Tunne on kokijalleen totta.
Lisää näkemyksiä
Johda itsesi vuoteen 2025 – 7 kysymystä, joihin kannattaa vastata ennen uutta vuotta
Vuosi 2025 on kulman takana. On aika arvioida kulunutta vuotta ja antaa itsellesi joulutodistus, ja asettaa uusi riman korkeus tulevalle vuo…
FlowTalk-webinaaritallenne: Muutoksen johtaminen
Muutosjohtajuus on strategista johtamiskyvykkyyttä. Mitä se tarkoittaa käytännössä?…
Johtoryhmän onnistuminen – onko teillä johtoryhmä vai ryhmä johtajia?
Tulevaisuuskyvykäs johtaja -tutkimuksen tuloksien mukaan johtoryhmät alisuoriutuvat työssään. Miksi näin on ja mikä avuksi?…